Bilgisayar Mühendisi Adayı
2015-16 döneminde aldığım Special Topics in Computer Engineering II dersinde php çeşitli uygulamarı yaptık. Sıra çatı(framework) seçimine gelince CodeIgniter basit yapısıyla seçimimiz oldu. Dersin vizesine hazırlanırken çatının içerdiği rotalar ve MVC yapısını kullanarak basit bir CRUD(Oluştur, Oku, Güncelle ve Sil ) işlemleri yapan uygulama geliştirdim. Uygulama öğrenci numarası, isim, soyisim ve cinsiyet bilgilerini tutuyor. Herhangi…
codeigniter frameworkPrototipi: mixed str_word_count ( string $string [, int $format = 0 [, string $charlist ]] ) Bu fonksiyonun temel olarak yaptığı iş karakter katarındaki(string) kelime sayısını bize tam sayı(int) tipinde geri döndürmesidir. Tabi prototipten de anlaşılacağı üzere bu işi formatlı olarak da yapabiliyor. Eğer format verilmişse döndürdüğü değer bir dizge(array) oluyor, tabi bu dönen değer…
kelimeyi sayanPrototipi: int strlen ( string $string ) strlen fonksiyonu aldığı karakter katarının(string) byte sayısını herşey yolunda giderse integer tipiyle geri döndürür, sorunla karşılaşırsa 0 değerini geri döndürür. Buda çeşitli ifadeler yazarak kontroller yapmamızı sağlar. Aşağıdaki örneklerden birinde NULL olan bir değişkeni bu fonksiyona gönderip test etim ve 0 değerini döndürdüm. Tek parametre alır. Aldığı tam…
phpPrototipi: int print ( string $arg ) PHP print aslında gerçek manada bir fonksiyon değildir, dilin bir yapısı olduğu için parantezleri kullanmadan da çalışabilir. Dil ile beraber oluşturulmuştur(built-in) bu nedenle bir fonksiyon gibi davranmaz. Parametresini çıktı olarak kullanır. Her zaman 1 değerini int tipinde geri döndürür. Bu döndürdüğü değer sayesinde echo‘dan farklı olarak ifadeler(expressions) içerisinde…
nasıl php çıktısı alınırPrototipi: void var_dump ( mixed $expression [, mixed $… ] ) Adından da anlayabileceğimiz gibi PHP var_dump fonksiyonu bir değişkenin bilgisini dökümler. Değişkene ait tür bilgisi, değer bilgisi vs.. Eğer değişkenimiz dizi(array) veya nesne(object) ise içeriği sıralı bir şekilde dökümler. PHP Manual‘da bahsedildiği üzere versiyon 5’den sonra nesnelerin private, public ve protected özelliklerini de göstermeye…
php